Cafea de specialitate si origine. Despre Rwanda si cafeaua Rwanda
Micuța națiune din Africa de Est, fără ieșire la mare, Rwanda, este amplasată în mijlocul continentului și situată nu departe de Kenya, una dintre cele mai importante țări producatoare de cafea din lume.
Primele plante de cafea au ajuns în Rwanda la începutul secolului al XX-lea, dar au mai trecut trei decenii până când producția de cafea din Rwanda a început să se dezvolte.
Inițial, în timp ce cantitatea era acolo, calitatea încă lipsea. Tipurile de boabe de cafea cultivate în Rwanda erau destul de scăzute, în special datorită cererilor dure ale guvernului colonial înainte ca țara să obțină independența la mijlocul secolului.
În ultimele două decenii, Rwanda a devenit una dintre primele treizeci de țări cu cea mai mare producție de cafea din lume.
Exporturile de cafea din Rwanda se ridică acum la zeci de milioane de lire sterline pe an. Cea mai mare parte a producției provine in special de la ferme mici și mai puțin de la proprietăți mari.
Cultivarea cafelei în Rwanda
Majoritatea plantațiilor de cafea din Rwanda sunt localizate la altituni destul mari, de obicei între 4.000 și 6.500 de metri deasupra nivelului mării. Aici plantele de cafea au mediul propice pentru producerea boabelor de calitate superioară.
95% dintre acestea produc cafea Arabica de cea mai înaltă calitate, cunoscută la nivel mondial ca si cafea Bourbon din Rwanda.
Sezonul de cultivare începe de obicei în septembrie – octombrie, iar recoltarea are loc între lunile martie și iulie. Vârful sezonului de recoltare este în luna mai.
- Guji Highland controlează pe deplin întregul său proces de producție a cafelei: de la cultivarea răsadurilor delicate până la exportul final.
- Ferma Guji Highland produce unele dintre cele mai bune profile clasice de pe piață.
Prelucrarea cafelei în Rwanda
Cafeaua este, în general, procesată umed în toată țara. Acest lucru se datorează în special numarului mare de statii de spalare comunale create special pentru microculturile de cireșe de cafea care necesită prelucrare în fiecare an. Aceste stații au fost parte dintr-o strategie natională care a reinventat industria cafelei.
Ferme mici de cafea nu își permit propriile stații de spălare, așa cum fac marile proprietăți de cafea din întreaga lume, iar datorită acestor stații comunale dezvoltate în special în ultimul deceniu cantitatea de cafea produsă a crescut considerabil, cât și calitatea acesteia.