Istoria cafelei

Cafea Panama, rafinament si complexitate

culegator de cafea din Panama

Cafea de specialitate si origine. Despre Panama si cafeaua din Panama

Istoria cafelei în Panama începe destul de târziu, undeva în secolul XX, când focusul era mai mult spre cantitatea produsă și mai puțin asupra calității cafelei. Cu toate acestea, Panama nu a fost niciodată o prezență importantă în afacerile internaționale cu cafea.

În secolul 21, degustatorii de cafea profesionisti au început să meargă în jurul lumii pentru a descoperi cafele noi cu arome deosebite, exotice. Acest lucru a dus la descoperirea cafelei din Panama, care pana atunci fusese cultivată în special pentru consumul local. Având o calitate superioară, cererea pentru cafeaua din Panama a început să crească, astfel că și producția a crescut considerabil. Astăzi, cea mai mare parte a cafelei cultivate în țară este destinată exportului și este considerată ca fiind o cafea premium, gourmet sau de specialitate.

Calitatea cafelei din Panama se datorează în special condițiilor climatice favorabile. Amplasarea Panama între Oceanul Pacific și Atlantic creează microclimate, lucru care funcționează mână în mână cu solul vulcanic pentru a facilita creșterea boabelor de înaltă calitate.

Ce cafea întalnim în Panama?

Cea mai renumită cafea din Panama este cafeaua Geisha, cunoscută ca fiind și cea mai scumpă cafea din lume. Acest soi, descoperit la sfârșitul anilor 2000, este, fără îndoială, una dintre cele mai bune cafele din lume. Trebuie remarcat faptul că, cafeaua Geisha este cultivată și în alte țări, cum ar fi Columbia, însa varietatea specială originară din Panama este considerată una dintre cele mai bune.

Pe langa Geisha, întalnim și alte varietăți de cafea precum: Typica, Caturra, Catuai, Bourbon, San Ramon.


Locul in ierarhia producatorilor de cafea Panama

  • Loc în lume ca exportator de cafea: 32
  • Saci (60kg) exportati anual: peste 120 000
  • Procentul pietei mondiale a cafelei: mai puțin de 1 %
  • Soiuri cultivate: Geisha, Typica, Caturra, Catuai, Bourbon, San Ramon
  • Perioade tipice de recoltare: decembrie – martie

Gustul specific al boabelor de cafea din Panama

Gustul cafelei Geisha este unul dintre cele mai rafinate și complexe. Aroma sa este încântătoare și contine note de: miere, ciocolată, iasomie, cât și note florale.

Plantatie de cafea in Panama

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *