Cafea de specialitate si origine. Despre Kenya si cafeaua din Kenya
Chiar dacă se află foarte aproape de locul în care a luat naștere cafeaua, Etiophia, cultivarea cafelei a fost introdusă în Kenya relativ târziu, în jurul anului 1900 de catre britanici.
În ciuda începutului târziu, astăzi este o țară renumită pentru unele dintre cele mai bune cafele din lume.
Rădăcinile coloniale ale cafelei din Kenya au înregistrat o producție comercială inițială în fermele mari deținute de britanici. După revolta Mau Mau din 1954, care a dus la independența țării în 1963, sectorul cafelei (inclusiv producția) a fost predat kenyenilor. Astăzi, principalele regiuni de creștere ale țării sunt situate în Highlands Central – pe platoul înalt, chiar la nord și nord-est de Nairobi, pe versanții sudici ai Muntelui.
Majoritatea cafelei din țară (în jur de 55%) este produsă de peste 600.000 de mici proprietari, organizați în câteva sute de cooperative. Restul producției din țară este realizata de moșii mijlocii și mari, dintre care multe au propriile fabrici umede și, uneori, și uscate.
Când kenienii și-au obținut independența, și-au structurat industria cafelei cu ceea ce, retrospectiv, pare o previziune admirabilă. Au menținut un centru de cercetare sofisticat din punct de vedere tehnic, au folosit cele mai avansate tehnici de îndepărtare și uscare a fructelor, au dezvoltat în mod eficient cooperative de mici exploatații și și-au organizat industria de export în jurul unei licitații deschise.
Sistemul de licitație poate fi cheia succesului cafelei din Kenya. Cumpărătorul care oferă cel mai mare preț pentru o anumită cantitate de cafea la licitația săptămânală condusă de guvern primește acea cafea.
Soiuri de cafea cultivate in Kenya
Kenya cultivă două soiuri speciale SL-28 și SL-34, care sunt foarte populare datorită aromelor lor, iar aceste arome sunt posibile numai pe teritoriul kenyan. Alte țări au încercat să reproducă aceste arome, însa fără succes.
Factori precum – solul, condițiile meteorologice și modul de procesare asigură cafelei kenyene o calitate superioară.
Procesarea cafelei in Kenya
Prelucrarea umedă este o metodă prin care bobul de cafea verde, neprăjit, este îndepărtat din coaja sa exterioară (numită pergament). Acest tip de procesare apare de obicei atunci când fructele de cafea sunt încă umede sau chiar după recoltare.
De ce are importanță prelucrarea prin procesul umed? O cafea procesată umed tinde să aibă un gust mai curat și să se simtă mai subțire în gură (adică mai puțin corp) odată preparată. Totodata, procesarea umedă menține conținutul ridicat de aciditate pentru care sunt cunoscute cafele din Kenya.
Locul in ierarhia producatorilor de cafea Panama
- Loc în lume ca exportator de cafea: 17
- Saci (60kg) exportati anual: 783 000
- Procentul pietei mondiale a cafelei: mai putin de 1%
- Soiuri cultivate: SL28, SL43, K7, Ruiru 11, Batian & Kent
- Perioade tipice de recoltare: martie – iulie
Gustul specific al boabelor de cafea din Kenya
Este cunoscut faptul că Kenya produce unele dintre cele mai bune cafele din lume.
Dacă preferați o cafea cu un gust puternic aromat, este recomandată o cafea mai închisă la culoare, care va reduce aciditatea și va îndepărta unele dintre notele de fructe și alte condimente. Desigur, un bob mai închis la culoare este un bob mai gras, care poate duce la o ceașcă care nu se simte la fel de “curată.”
Daca vă doriți o cafea complexă, cu note fructate și condimentate, vă este recomandată o cafea mai deschisă la culoare.