Cafea de specialitate si origine. Despre Columbia si cafeaua columbiana
Columbia are a doua populație ca mărime pe continentul sud-american. Cu o populație de peste 46 de milioane de locuitori, este a 28-a tară din lume. Această țară este, de asemenea, casa celei de-a treia populații din lume vorbitoare de spaniolă, după Spania și Mexic. O țară plină de orașe moderne contrastante și terenuri rurale, farmec colonial și o cultură diversă, economia Columbiei a crescut constant în ultimul deceniu.
Columbia devine acum un centru de afaceri latino-american de top și o destinație turistică populară. Columbia este o țară cu vaste păduri tropicale, munți uriași, savane întinse și o populație la fel de variată ca peisajele sale. De asemenea, este supranumită „poarta de acces către America de Sud”, deoarece este situată în partea de nord-vest a Americii de Sud care face legătura cu America de Nord și America Centrala.
Locul in ierarhia producatorilor de cafea
Loc în lume ca exportator de cafea: locul 3
Saci (60kg) exportati anual: 11.900.000
Procentul pietei mondiale a cafelei: 6%
Număr estimat de persoane care se bazează pe cafea pentru existență: peste 2 milioane
Soiuri cultivate: Typica, Burbon, Tabi, Caturra, Columbia, Maragogype, Castillo
Perioade tipice de recoltare: martie-iunie, septembrie-decembrie
Disponibil de obicei: din iulie/august și ianuarie/februarie
Gustul specific al cafelelor columbiene
Versanții Anzilor au clima tipică ecuatorială cu veri ploioase și ierni uscate constituind habitatul ideal pentru planta de cafea. Aromele cafelei produse pot varia, însă, considerabil între regiuni, în funcție de tipul de sol, altitudine și alte condiții naturale dar și de varietatea și soiurile cultivate. În Columbia, pot exista chiar diferențe mari de aromă între boabele de cafea din fermele situate una lângă cealaltă – astfel de microclimate distincte sunt caracteristice cultivării cafelei columbiene.
Ce gust are cafeaua columbiană? De exemplu, în sudul Columbiei, soarele ecuatorial, solul vulcanic bogat în nutrienți și aerul umed care se ridică din văi permit cultivarea cafelei la altitudini de până la 2.300 de metri, care este mai mare decât oriunde altundeva. Cafeaua originară din aceste zone are o consistență medie, aromă curată și aciditate ridicată. În nord estul Anzilor, cafeaua este cultivată la altitudini considerabil mai mici de 1.000-1.600 de metri, producând cafele cu corp mediu, cu aciditate echilibrată, care au note aromate de ciocolată și dulceață în aromă. În sud aromele sunt citrice, în regiunea centrală fructate și pe bază de plante, iar în nord are urme de nuci și ciocolată.
Cele mai multe recenzii despre cafea prezintă cafeaua columbiană ca având un corp mediu, cu o aciditate asemănătoare citricelor și un gust foarte bogat. Aroma clasică latino-americană ușoară și fructată fără tentele de fermentat este caracteristică cafelei columbiene. Cantitatea mare de cafea cultivată precum și caracteristicile acesteia (Columbia a produs aproximativ 10% din cafeaua de pe piața globală în 2015) fac ca această cafea Arabica de foarte bună calitate să se regăsească ca bază în foarte multe blenduri renumite și marci.