Barista

Clasificarea cafelelor – SCA

Comparatia cafelelor este relativă, de aceea SCA (Specialty Coffee Association) a standardizat un sistem care atribuie fiecărei cafele un scor până la maxim 100.
 

Cupping score

65 – 80 = Cafea normală.
Cea mai des întâlnită în magazine/supermarketuri (amestec sau instant).

80+ = Cafea de specialitate.
Cafele single origin, aromele sunt mai subtile, iar cafeaua mai echilibrată.

90+ = Calitate de top.
Aceste cafele prestigioase se întâlnesc în mai putin de 1% din cafelele de specialitate. Pur si simplu sunt rare si bune!

 

Care sunt criteriile de diferenţiere?

Dupa o serie de incercări si degustări, scorul unei cafele este bazat pe următoarele criterii:
 

Lipsa oricărui defect

O cafea ce prezintă un defect este putin probabil să sară de 80 de puncte.
Intre 1 si 3 puncte se scad dacă un defect este gasit la o cească si multiplicat cu numărul de cesti in care este prezent.

 

Dulceaţa naturală

Există mai multe tipuri de dulceată in cafea: fructală, gust de miere sau gust de zahăr sunt trei dintre exemple.
Cu cat aromele dulci sunt mai distincte si plăcute, cu atat scorul este mai mare.

 

Aciditate

Aciditatea poate fi malică (măr), tartrică (struguri) sau citrică.
Pentru un scor mare aciditatea trebuie să fie echilibrată, nu pregnantă (mult prea).

 

Echilibru

Echilibru între gustul amar (gustul amar poate fi însă si plăcut!) si dulceată.
O cafea bună prezintă un echilibru perfect intre cele două gusturi.

 

Corp

Cafelele au vâscozitate diferită. Ganditi-vă la senzatia papilară gustativă a untului, a unui suc sau a unui ceai.
Fiecare are propria consistentă.

 

Aromă

Totul se întâmplă în papilele gustative! Dar atunci când gusti, ceva este dincolo de nasul Dv.!
Un scor mare o să reflecte o aromă bine definită ce poate fi legată de piersică, ciocolată, cirese, afine sau chiar de un anumit sortiment de ceai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *