Istoria cafelei

Cafea Brazilia, natural brasilia

Culegător cafea din Brazilia

Cafea de specialitate si origine. Despre Brazilia si cafeaua braziliană

Brazilia este țara cu cea mai mare economie din America Latină și este principalul producător și exportator de cafea, depășind peste o treime din producția mondială de cafea.

Cafeaua a ajuns pentru prima dată în Brazilia în 1727 din Guyana Franceză și s-a răspândit ulterior din nordul Braziliei către statele muntoase din sud-est. Producția de cafea a prosperat în aceste zone datorită temperaturii, a precipitațiilor abundente și a unui anotimp uscat, care au oferit condiții optime pentru creșterea sa.

Principalele regiuni producătoare de cafea sunt răspândite în 12 state braziliene. Se estimează că există în jur de 300.000 de plantații de cafea în aceasta țară, răspândite în peste 1.950 de orașe.

Statul Minas Gerais produce aproximativ 50% din totalul cafelei din Brazilia, datorită prețurilor scăzute ale terenurilor, a forței de muncă ieftine și a climatului montan, care sunt ideale pentru cafea. Urmatoarele două state producatoare sunt Sao Paulo și Parana.

Brazilia exportă în prezent majoritatea cafelei sale către Statele Unite și Germania. De asemenea, o mare parte din cafeaua produsă rămâne de fapt în interiorul țării, deoarece Brazilia este a doua țară cea mai mare consumatoare de cafea din lume după SUA.

Procesarea cafelei braziliene

Cafeaua din Brazilia este procesată prin următoarele metode: umedă (spălată), uscată (naturală) și semi-spălată (pulpată naturală).

  • Uscată (naturală): Cireșele de cafea sunt introduse în apă, iar cele plutitoare sunt îndepărtate. Cireșele rămase de cafea sunt uscate în plăci de beton.
  • Umedă (spălata): Acest proces este utilizat pentru a îndepărta cele patru straturi care înconjoară boabele de cafea. Acest lucru are ca rezultat o cafea mai curată și mai fructuoasă decât prin procesul uscat.
  • Pulpă naturală (semi-spălata): boabele de cafea din această metodă capătă caracteristicile boabelor de cafea, care au fost supuse atat procesului de uscare, cât și procesului de spălare

Locul in ierarhia producatorilor de cafea

  • Loc în lume ca exportator de cafea: locul 1
  • Saci (60kg) cafea exportați anual: 40 milioane
  • Procentul pieței mondiale a cafelei: 31 %
  • Principalele soiuri de cafea cultivate: Bourbon, Catuaí, Acaiá, Mundo Novo, Obata, Icatu
  • Perioade tipice de recoltare a cafelei: mai, iunie și iulie

Gustul specific al cafelei braziliene

Majoritatea boabelor exportate de Brazilia sunt boabe Arabica. Companiile de cafea folosesc 20% din boabele Robusta pentru a face cafea instant, în timp ce 80% din boabele Arabica sunt prăjite pentru amestecuri de cafea de specialitate. Boabele Robusta sunt cultivate în partea de nord a Braziliei, deoarece terenul este mai plat. Clima este, de asemenea, mai caldă în comparație cu regiunea sudică în care se produc majoritatea boabelor Arabica.

În partea de sud a Braziliei, Minas de Gerais, sunt cultivate boabele de cafea de calitate superioara, soiuri precum Catuai, Mundo Novo, Obata și Icatu.

Ce gust are cafeaua braziliana?

Notele de aromă ale cafelei din Brazilia sunt rezultatul procesării umede și uscate utilizate în toate regiunile. Boabele de cafea se caracterizează prin aciditate scăzută, corp neted și arome dulci, cu note de ciocolată și note de nuci. Totodata, in unele regiuni se produc boabe de cafea grele, cu corp mediu, fructate și complexe.

Plantații de cafea din Brazilia

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *